Dijital Sanat Nedir?

 

Yeni bir çağ başlıyor. NFT çağı… diyerek biten bir yazıdan sonra dijital sanattan bahsetmemek olmaz.

  Günden güne gerçek dünyamız yerine dijital ortam hayatımıza daha çok entegre olmaya başlıyor. Hayatımızla bu kadar iç içe olan teknolojinin, hayatımıza bir o kadar daha yakın olan diğer bir dal, sanat ile ilişkilendirilmemesi sanıyorum ki mümkün değil. O zaman soruyorum, nedir bu dijital sanat?

 

Sanat bizim kendimizi en iyi şekilde ifade edebilmemizi sağlarken aracı olarak dans, resim, bale, müzik gibi birçok dalın birlikte çalışmasını sağlayan çok geniş çaplı bir alandır. Teknolojinin bu kadar gelişmesiyle kendimizi sanat ile ifade etmeye çalışırken dijital araçların devreye girerek sanatın dijital araçlar yoluyla icra edilmesine ise dijital sanat denmektedir. Yani bir nevi sanat ile teknolojinin birbirlerine entegre olarak uyum içerisinde çalışmasına denir. Dijital sanat kullanmaya başlayan bir sanatçının geleneksel sanatçıdan ana farkı, dijital araç gereçler ve bilgisayar ile bu dalı icra etmeye başlamasıdır.

 

Dijital Sanat Nasıl Yapılır?

Sanatta asıl ana unsur sanatı icra eden kişidir. Sanatçının gösterdiği beceri, yetenek ve yaratıcılık ile dijital sanat şekil alır. Bu sanatı icra ederken kullanılan araç ise sadece araç olarak kalmaktadır. Yani sözgelimi dijitalleşmenin bu kadar bol olduğu bu çağda herhangi bir teknolojik aleti kullanmamız dijital sanat yapmamıza katkı sağlar.

 

Dijital Sanat Formları

Algoritmik Sanat: Bilgisayar algoritması sistemi kullanılarak oluşturulan sanattır.

Fraktal Sanat: Bir şeklin orantılı olarak büyültüp küçültülerek farklı boyutlarda bir araya getirilerek oluşturulan sanata denir.

Hareketsiz Görüntü: En yaygın olarak kullanılan dijital sanat türlerinden biridir. 2 veya 3 boyutlu modellemeler yapılarak oluşturulur.

Bilgisayar Tabanlı İmgeleme: Kısaca tanımlamak gerekirse bilgisayar desteği ile ortaya çıkan sanata denmektedir.

 

Size yukarıda açıkladığım sanat formları dışında sürekli gelişen ve değişen birçok dijital form bulunmaktadır. Gördüğünüz üzere bu alan oldukça geniştir ve sanılanın aksine son zamanlarda ortaya çıkmamıştır. Aslında dijital sanatın hayatımıza girmesi, dijitalleşmenin ilk örneklerinin verildiği zamanlara dayanmaktadır. Bu hususta ülkemizde adını duyurmuş birçok dijital sanat isimlerine sahibiz. Bu isimlerden birine örnek verecek olursam Refik Anadol gibi bir yaratıcı zekayı söyleyebilirim.

 

 

Referanslar:

https://www.babblela.com/dijital-sanat-nedir-dallari-nelerdir/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dijital_sanat

https://www.oggusto.com/brothers/dijital-sanat-nedir

https://www.leblebitozu.com/dijital-sanat-nedir-turleri-nelerdir-onemli-isimleri-kimlerdir/

 

 

Önceki
Önceki

Geçiş Yazısı